top of page

Stalin în al Doilea Război Mondial

        În discursul din 19 august 1939, Stalin ÅŸi-a pregătit tovarăşii pentru marea cotitură din politica sovietică, Pactul Molotov-Ribbentropcu Germania Nazistă, care a împărÅ£it Europa Centrală în două sfere de influenţă, care, mai târziu, vor genera împărÅ£irea fizică, politică ÅŸi ideologică a Europei în două părÅ£i, Europa de Vest ÅŸi Europa de Est, printr-o cortină de fier. Motivele exacte ale acestui pact sunt încă disputate, dar se pare că nici o parte nu părea să creadă că va rezista foarte mult timp.

        La 1 septembrie 1939, invazia Germană a Poloniei a declanÅŸat Al Doilea Război Mondial În 1941Hitler a încălcat tratatul ÅŸi a invadat Uniunea Sovietică, în cadrul OperaÅ£iunii Barbarossa. Stalin nu s-a aÅŸteptat la aÅŸa ceva, sau cel puÅ£in nu s-a aÅŸteptat să se producă o invazie atât de curând. Uniunea Sovietică nu era pregătită pentru a face faţă agresiunii. Până în ultima clipă, Stalin a căutat să evite orice pregătire evidentă de apărare care ar fi provocat atacul german, sperând să câÅŸtige timp pentru modernizarea ÅŸi întărirea forÅ£elor armate.

        IniÅ£ial, naziÅŸtii au avansat extrem de mult, ucigând ÅŸi luând prizonieri milioane de soldaÅ£i sovietici. Executarea în perioada 1937-1938 a numeroÅŸi generali experimentaÅ£i ai Armatei RoÅŸii a avut un efect devastator asupra capacităţii URSS-ului de a-ÅŸi organiza apărarea. ExperÅ£ii lui Hitler se aÅŸteptau la cel mult opt săptămâni de război.

        În primele faze ale războiului, Armata RoÅŸie în retragere a căutat să interzică inamicilor accesul la orice fel de resurse mai înainte ca germanii sa le poată lua în stăpânire, aplicând tactica „pământului pârjolit” ÅŸi a distrugerii infrastructurii.

        În Uniunea Sovietică, Al Doilea Război Mondial a lăsat un uriaÅŸ deficit de bărbaÅ£i din generaÅ£ia celor care au luptat în conflict. Până în zilele noastre, Al Doilea Război Mondial, Marele Război pentru Apărarea Patriei, este viu în amintirile cetăţenilor din RusiaBelarus ÅŸi din alte republici ale fostei URSS, iar ziua de 9 mai, Ziua Victoriei, este cea mai mare sărbătoare naÅ£ională în Rusia.

        Stalin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 1945 ÅŸi 1948.

bottom of page