top of page

Curiozități despre Stalin

        1. Stalin, a fost un copil sărac din părinți carora le placea alcoolul. Mă rog, doar tatăl era bețiv și îşi bătea nevasta și băiatul la beție. Bătrânul a murit într-o încăierare dintr-o tavernă, lovit cu un topor. Unii spun că în capătul celălalt al toporului era chiar tânărul Stalin, care avea pe atunci 18 ani, dar sunt doar speculații.

         2. În 1905 s-a căsătorit cu prima sa soție, Ekaterina Svanidze. În 1907 li s-a născut primul copil, Iacov, care, în 1940, a fost mobilizat în armata sovietică, iar în 1941 a fost capturat de nemți și a murit într-un lagăr nazist de prizonieri de război pentru că Stalin a refuzat să negocieze răscumpărarea lui.

        3. Pentru a doua lui soție, i-a fost cu neputință să suporte ororile puse la cale de Stalin ca șef al unui regim care îi omora în mod sistematic pe membrii opoziției. S-a împușcat în 1932, după ce i-a dăruit 2 copii lui Stalin: Vasili, care a murit în 1962 în urma alcoolismului și Svetlana, care a supraviețuit, a apucat să-și scrie memoriile, povestind împrejurările periculoase ale fugii sale din Uniunea Sovietică pentru a se stabili în Occident. Svetlana a murit în noiembrie 2011.

        4. În ultimii ani ai țarismului, Stalin și-a petrecut mult timp fugind și ascunzându-se de Ohrana (poliția secretă a imperiului rus), în arest sau la interogatorii, întemnițat sau în detenție în Siberia de unde tot evada. Din câte știm a fost arestat de cel puțin șapte ori iar de cinci ori a fost condamnat la detenție preventivă. A stat cu totul cinci ani și jumătate în Siberia, în Kostino, Kureika, Acinsk precum și în alte locuri.

        5. Arestările făcute la comanda lui nu mergeau după nici un tipar logic sau de bun simț.

        6. Stalin suferea de arteroscleroză, o acumulare dureroasă a țesutului gras în creier care i-a produs o serie de afecțiuni mentale grave. Astfel s-ar putea explica în parte crizele sale de paranoia și actele de cruzime pe care le-a săvârșit.

        7. Numele său real era Iosif Visarionovici Djugașvili. Pentru că i s-a părut că acest nume nu era destul de impunător, și-a luat porecla de „Stalin”, care în traducere înseamnă „Omul de Oțel”. Nu a avut nicio legătură cu numele celebrului personaj din benzile desenate americane, dar impunea teamă și autoritate.

        8. Sunt trei posibile motive pentru care Stalin a refuzat în copilărie să mai meargă la școală. Pe de o parte, părinții săi erau prea săraci pentru a-i susține educația. Un alt motiv ar fi fost faptul că din acel moment Stalin a început să aibă grave probleme de sănătate. Pe de altă parte, oficiali ai Partidului Comunist au susținut că Stalin a renunțat la școală pentru a se alătura cauzei comuniste încă de tânăr.

bottom of page